Skupaj rešujemo življenja

Defibrilatorji Defibtech
CPR lutke Prestan
Nahrbtniki za reševalce
AED Omarice
Hipotermične ovratnice
Intraosealni Sistemi

Pogosta vprašanja

Reševalec Max odgovarja na vaša vprašanja.

V kolikor imate kakšno vprašanje, ga pošljite na info@defib.si

Reševalec Max

 

Vprašanje: Kaj je AED?
Odgovor: AED pomeni »polavtomatski zunanji defibrilator«. Polavtomatski defibrilator se uporablja za dovajanje električnega sunka osebi, ki je doživela srčni zastoj. Polavtomatski defibrilator-ji so izdelane tako, da z njimi lahko rešujejo življenja tudi laiki.

Vprašanje: Kako deluje defibrilator?
Odgovor: Dve elektrodi, ki sta povezani na defibrilator, se namesti na pacientov prsni koš. Defibrilator analizira pacientov srčni ritem in določi, če je pacient v življenjski nevarnosti in potrebuje električni sunek (šok). Če je šok potreben, defibrilator z glasovnimi navodili vodi uporabnika skozi postopek

Vprašanje: Zakaj potrebujemo defibrilator?
Odgovor: Defibrilator rešuje življenja. Ko oseba doživi nenaden srčni zastoj, njegov/njen sicer reden srčni ritem postane kaotičen (ventrikularna fibrilacija) in srce pravzaprav takrat ne bije. Z vsako minuto, ko srce ne bije, se možnost za preživetje zmanjša za 7-10%. Redki preživijo po 10 minutah brez defibrilacije.

Vprašanje: Kaj je nenadni srčni zastoj (SCA – Sudden Cardiac Arrest)?
Odgovor: Nenadni srčni zastoj se zgodi, ko normalen srčni ritem nenadoma postane kaotičen. Srce več ne more učinkovito črpati krvi in žrtev se zgrudi, preneha dihati, postane neodzivna in mu/ji ne moremo zatipati pulza. Če defibrilator uporabimo pri žrtvi nenadnega srčnega zastoja, naprava dovede električni sunek, ki vzpostavi normalni srčni ritem in lahko žrtvi reši življenje.

Vprašanje: Je nenadni srčni zastoj isto kot srčni napad?
Odgovor: Ne. Tako srčni napad (miokardni infarkt) in nenadni srčni zastoj sta povezana s srcem, ampak sta to dva različna problema. Problem pri nenadnem srčnem zastoju je prevodnost električnega impulza skozi srce; srčni napad pa je problem s srcem kot črpalko (strdek v žili). Včasih lahko srčni napad, ki sam po sebi ni smrtonosen, povzroči nenadni srčni zastoj.

Vprašanje: Kdo lahko doživi nenadni srčni zastoj?
Odgovor: Kdorkoli in kadarkoli. Nenadni srčni zastoj lahko doživijo otroci, najstniki, športniki in starostniki. Čeprav se možnost za nenadni srčni zastoj povečuje z leti in pri ljudeh s težavami na srcu, so velik odstotek žrtev ljudje brez znanih rizičnih faktorjev.

Vprašanje: Kaj o defibrilatorju pravi kardiološko združenje?
Odgovor: Kardiološko združenje podpira namestitev defibrilatorjev na javnih mestih kot so športne dvorane, pisarniški kompleksi, šole, zdravniške ordinacije, nakupovalni centri, letališča in drugi javni kraji. Združenje prav tako zagovarja stališče, da bi morali biti z defibrilatorjem opremljena vsa policijska, gasilska in reševalna vozila.

Vprašanje: Kakšni so priporočeni ukrepi pri nenadnem srčnem zastoju?
Odgovor: Defibrilacija je edini ukrep, ki dokazano povrne normalen srčni ritem. Poleg tega moramo izvajati TPO = temeljne postopke oživljanja, če je to potrebno.

Vprašanje: Koliko časa imam da reagiram, če nekdo doživi nenaden srčni zastoj?
Odgovor: Zelo malo. Ob defibrilaciji v prvih treh minutah je možnost za preživetje 70%. Po 10 minutah so možnosti za preživetje zanemarljive.

Vprašanje: Znam oživljati; ali to ne zadostuje?
Odgovor: Z oživljanjem samo pridobimo nekaj več časa –obolelemu torej le zagotovimo malo več časa, dokler ne prispe defibrilator. Pri nenadnem srčnem zastoju je za vzpostavite normalnega srčnega ritma kljub vsemu potreben električni sunek (šok).

Vprašanje: Ali je defibrilator zapleten za uporabo?
Odgovor: Polavtomatski defibrilator je zelo enostaven za uporabo. Defibrilator pravzaprav lahko uporabi vsak, ki ve kako se naprava uporablja. Znano je veliko primerov, kjer so ljudje brez usposabljanja rešili življenja.

Vprašanje: Ali lahko laik naredi kaj narobe, medtem ko uporablja defibrilator?
Odgovor: Defibrilator lahko varno uporablja vsak, ki je bil o uporabi podučen. Glasovni napotki vodijo reševalca skozi postopek reševanja; na primer:

  •  »Namestite elektrodi na pacientov gol prsni koš« (elektrodi imata sliko iz katere je razvidno, kam jih je potrebno namestiti) in
  • »Pritisnite rdeč gumb za sunek«. Prav tako so bila v napravo nameščena varovala, torej je bojazen, da bi električni sunek prejel nekdo, ki ga ne potrebuje, odveč.

Vprašanje: Ali lahko defibrilator naredi napako?
Odgovor: Študije so pokazale, da defibrilator razbere srčni ritem pacienta hitreje in bolj natančno kot usposobljeni reševalci. Če defibrilator ugotovi, da sunek (šok) ni potreben, ga ne bo pustil izvesti.

Vprašanje: Ali me lahko tožijo, če pomagam žrtvi nenadnega srčnega zastoja?
Odgovor:  Do danes ni znanih primerov proti posamezniku, ki je uporabil defibrilator in tako pomagal rešiti življenje.

Vprašanje: So koga oživili s pomočjo Defibtech defibrilatorja?
Odgovor: Da, številna življenja.

Vprašanje: Kako pogosto je potrebno menjati baterije?
Odgovor: V kompletu z Debitechovim defibrilatorjem se dobij baterija, katera ima življenjsko  dobo ali 5 ali 7 let. Defibrilator samodejno obvesti uporabnika, kdaj je baterija prazna in jo je potrebno zamenjati.

Vprašanje: Kaj še potrebujem za vzdrževanje mojega defibrilator-ja?
Odgovor: Vsake dve leti je potrebno zamenjati elektrodi. Defibrilator izvaja redne samodejne preglede v rednih presledkih in tako preverja pripravljenost. Če karkoli ne deluje pravilno, enota oddaja glasen zvočni signal, hkrati pa utripa rdeča lučka, ki opozarja lastnika na potreben servis.

Vprašanje: Ali lahko vsakdo kupi defibrilator?
Odgovor: Vsakdoga lahko kupi. 

Vprašanje: Kakšne lastnosti naj iščem pri defibrilatorju?
Odgovor: Iščite naslednje 1) defibrilator, ki je za laike enostaven za uporabo, 2)  defibrilator, ki je tehnično zanesljiv, Defibitech defibrilator je optimalna rešitev za vsakogar.

Vprašanje: Zakaj je Defibitechov defibrilator, boljši od drugih defibrilator-jev?
Odgovor: Defibitech je izdelal napravo, ki temelji na predhodnih znanjih povezani z defibrilatorji, hkrati pa so vključili številne inovacije na področju dizajna in tehnologije. Končni rezultat je dovršen Defibitechov defibrilator, kateri je tehnološko napreden, lahko ga uporabljajo pol-profesionalni uporabniki in laiki.

Vprašanje: Kakšna je vaša garancija?
Odgovor:: Defibtechov defibrilator ima 8 letno garancijo.